V Pustolovskem parku Geoss smo za najmlajše zgradili Gibalnico. Odmaknili smo nekaj podrastja, dodali naravne elemente (veje, debla, skale in štore), jih med seboj povezali v krožno pot, z lesnimi sekanci zaščitili tla in v neposredno bližino postavili ogrevane klopi. Zdaj lahko tudi najmlajši doživijo čisto pravo pustolovščino v gozdu.

INOVATIVEN NAČIN GIBANJA NAJMLAJŠIH

Gibalnica je sestavljena iz dveh delov. Poligon je namenjen le dojenčkom, ki že kobacajo in otrokom do največ treh let. Drugi del pa sestavlja pet večjih elementov, ki so namenjeni tudi malo starejšim otrokom. Sama Gibalnica je namenjena gibalnemu razvoju do približno sedmega leta starosti, z upoštevanjem smernic za potek gibalnega razvoja do te starosti.

 

Otrok naj bi do tretjega leta starosti uspel osvojiti vse naravne oblike gibanja (hojo, tek, plezanje, spuščanje, dvigovanje, ujemanje itd.), kasneje pa v nadaljnji gibalni fazi do sedmega leta še vse ostale temelje, ki pomembno vplivajo tako na njegov celostni razvoj, kot tudi kasneje na gibalni razvoj odraslega človeka. Kar zamudimo v najzgodnejšem obdobju, kasneje težko nadomestimo.

 

Poligon je sestavljen iz 17 različnih elementov, na katerih bodo najmlajši preizkušali različne podlage, se gibali na različne načine, zaznavali različne oblike in bili soočeni z različnimi ovirami. Namenjen je zgolj otrokom od že plazeče stopnje pa do največ treh let. Sestavljajo ga enostavna plezala in čutni platoji, narejeni iz naravnih materialov, ker želimo pri otroku vzbuditi naravne vzorce gibanja, ter ob tem spodbujati gradnjo njegove telesne sheme. Tla so zaščitena z lesnimi sekanci, da ublažijo morebitne padce.

 

Ostali del Gibalnice predstavljajo elementi, ki želijo pričarati doživetje same matere narave. Gnezdo spleteno iz drevesnih debel je dostopno po domiselnem tunelu. V gnezdu dobijo otroci občutek varnega prostora, čeprav nima vrat. Ležeče drevo s svojimi naravnimi vejami bo zagotovo privabilo male pustolovce, da bodo odkrivali svoje plezalne sposobnosti ter ga na svoj način premagovali in osvojili. Piramida iz debel bo verjetno predstavljala hrib, ki ga mora osvojiti vsak pustolovec, drevesna združba lesenih dinozavrov bo omogočala raziskovanje prostorov tako pod njimi, kot na njih. Potka pokončnih debel pa bo verjetno največkrat prehojena pot v celotnem parku.

 

Najmlajši od tretjega leta starosti dalje se lahko po Gibalnici gibajo sami ali v spremstvu staršev ali skrbnikov, vendar morajo biti ves čas pod njihovim nadzorom. Do tretjega leta pa mora biti starš ali skrbnik ves čas ob otroku in ga spremljati ob premagovanju ovir na Poligonu.

 

Gibalnico za najmlajše, še posebej pa Poligon, smo zasnovali skupaj s strokovnjakinjami iz centra gibalnega razvoja dojenčkov in otrok, Pedosana d.o.o. V Pedosani usmerjajo starše, kako spodbujati gibalni razvoj dojenčkov in otrok od rojstva do tretjega leta starosti. V prvih mesecih dojenčkovega rojstva starše usmerjajo k ustreznem rokovanju z njim, katerega je potrebno nadgrajevati v skladu z gibalnim razvojem. Z vajami in spodbudami sledijo dojenčkovemu razvoju in ga ne prehitevajo. Kasneje jih telovadno usmerjajo k osvajanju zahtevnejših, naravnih gibalnih vzorcev. »Gibalni razvoj se začne že v maminem trebuhu in je še posebej intenziven do tretjega leta starosti, zato je še kako pomembno, kako z dojenčkom in otrokom rokujemo in ga spodbujamo pri njegovi gibalno - razvojni poti vse od rojstva dalje. Zelo pomembno je, da mu omogočimo čim več izkušenj, raziskovanja lastnega telesa in prostega gibanja - sprva na tleh in kasneje na različnih višinah, ovirah ipd.« pravijo izkušeni strokovnjaki na področju gibalnega razvoja dojenčkov in otrok – Pedosana.

 

DRUŽENJE

V neposredni bližini Gibalnice stojijo ogrevane klopi, kjer lahko odrasli in utrujeni malčki posedajo, klepetajo, izmenjujejo izkušnje ali preprosto počivajo.

Na ogrevanih klopeh so dobrodošli tudi starši in stari starši, ki bodo male pustolovce pripeljali v Pustolovski park Geoss, a se z njimi ne bodo podali na sprehod med krošnje dreves ali v Gibalnico za najmlajše. Klopi bodo zgodaj spomladi in pozno jeseni ogrevane, v vročih poletnih mesecih pa bodo nudile prijeten počitek v naravni senci.

 

VARSTVO OTROK

Za velike pustolovke in pustolovce z majhnimi otroki smo pripravili možnost varstva. Ob določenih terminih je v Gibalnici animator, ki poskrbi za varstvo vašega najmlajšega (otrok do 3. leta starosti), medtem ko se vi sprehajte med krošnjami dreves ali se razvajate na Gozdnem čutnem razvajanju. Termini organiziranega varstva so objavljeni na naši spletni strani www.pustolovski-park-geoss.si. To ne velja za Poligon, tam morajo biti starši ali skrbniki prisotni ves čas otrokove aktivnosti.

RAZVOJNE GIBALNE URICE V GIBALNICI

V sodelovanu s Pedosano d.o.o., centrom gibalnega razvoja dojenčkov in otrok izvajamo gibalne urice / gibalne izkušnje za otroke preko premagovanja ovir s ponavljajočimi gibi, kar zelo dobro vpliva na kasnejši gibalni razvoj. Z uporabo Poligona in drugih elementov v Gibalnici strokovnjakinje učijo starše, kako spodbujati gibalni razvoj dojenčkov (ki že kobacajo / se premikajo po dlaneh in kolenih) in najmlajših (do tretjega leta starosti), s tem pa spodbujajo njihov telesni in mentalni razvoj. Termini izvajanja gibalnih uric so objavljeni na naši spletni strani www.pustolovski-park-geoss.si.

NARAVNI MATERIALI

Za postavitev Gibalnice smo uporabili naravne materiale. Drevesa, les, štore, skale, storže, iglice in zemljo smo umestili v prostor na način, ki ne škoduje gozdu. V Gibalnici je otrok v neposrednem stiku z naravo, a hkrati dovolj zaščiten, da se lahko po njej giba samostojno in doživi čisto pravo pustolovsko in gibalno izkušnjo.

 

Gibalnica za najmlajše, Pustolovski park Geoss Gibalnica za najmlajše, Pustolovski park Geoss Gibalnica za najmlajše, Pustolovski park Geoss Gibalnica za najmlajše, Pustolovski park Geoss Gibalnica za najmlajše, Pustolovski park Geoss

REZERVACIJE

Za posameznike in družine rezervacije niso potrebne.
Skupine, večje od 10 oseb, pa prosimo, da se pred obiskom najavite preko spodnjega obrazca ali nas pokličete na 030 332 332

 

    Polja z * so obvezna.