Povej prijateljem

Tekmovalci Robo lige FRI 2014 v Pustolovski park Geoss

Pustolovski park Geoss bosta obiskali drugo in tretje uvrščena ekipa tekmovanja Robo liga FRI 2014, v katerem se dijaki in študentje pomerijo s svojimi roboti na poligonu, ki predstavlja Marsovo površje. Poligon vsebuje različne naloge, ki ponazarjajo raziskovalne cilje znanstvene odprave. Ekipe imajo na razpolago omejen čas, da z roboti opravijo čim večje število nalog. Ključni izziv za tekmovalce predstavlja otežena komunikacija z roboti zaradi posnemanja časovne zakasnitve pri potovanju signala do Marsa in nazaj. Hkrati tekmujeta po dve ekipi, pri čemer izvedeta več časovno omejenih ponovitev za vsako tekmo. 

Člani dveh tekmovalnih ekip se nahajajo v kontrolni sobi, ki je ločena od poligona. Od tam upravljajo robote preko svojih prenosnih računalnikov. Dogajanje na poligonu lahko spremljajo samo preko videokamere, ki je postavljena navpično nad poligonom. Z robotom lahko komunicirajo izključno preko strežnika, ki ga postavijo organizatorji in na katerega se povežejo preko lokalnega omrežja. Strežnik namerno povzroča nekaj sekundno zakasnitev, tako pri prenosu slike s kamere kot tudi pri komunikaciji z robotom, in omejuje hitrost pošiljanja in prejemanja komunikacijskih paketov. S tem je neposredno vodenje robota neučinkovito, zato morajo tekmovalci zagotoviti, da so roboti sposobni samostojno izvajati tudi bolj kompleksne manevre.

Veseli nas, da bodo člani nagrajenih ekip lahko preizkusili svoje spretnosti tudi brez računalnika in robota med krošnjami dreves. Vsem ekipam želimo veliko uspeha in zabave ter uspešno sodelovanje.

Več o tekmovanju je na voljo tukaj.